Петербуршки дневници (4)

четвртак, 12. април 2018.

О стању у Русији у последњих неколико дана.

Запад је предузео много конкретније кораке према Русији него протеклих година. Санкције су појачане, то јест уведене су нове и проширене старе према најближим људима у окружењу Владимира Путина. Од најновијих санкција највише су до сада страдали бизнисмени Олег Дерипаска и Виктор Векселберг. Акције руских компанија које су под ударом санкција, али и не само њих, падају, од којих неке стрмоглаво.

Курс рубља у односу на евро и долар је почео осетније да пада. Што се тиче односа према евру, већ је пробијена граница од 80 рубаља за евро, мада треба рећи да се вредности крећу горе-доле. Показатељи су негативни, а оно што иде у прилог рубљу је релативно висока цена нафте.

Многе земље Запада су протерале руске димпломате, а међу њима предњаче САД и Велика Британија. Русија је одговорила протеривањем Западних дипломата.

Запад оптужује Русију за тровање бившег руског двоструког агента ГРУ Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Великој Британији, у граду Солзберију. За сада доказа нема, а Русија одбија све оптужбе. Према британским извештајима, једно време и отац и ћерка су били у коми, а сада је Јулији Скрипаљ доста боље и она је пуштена из градске болнице у Солзберију и налази се у британској војној болници, где се даље лечи. Она је изјавила да не жели контакте са руским представништвом у Великој Британији, а ако јој затреба зна како може да их контактира. Такође је одбила да се сретне са својом рођаком из Русије Викторијом, која је све време на руским ударним каналима и која је предала молбу Великој Британији да јој, како је предвиђено међународним законима, изда визу да би посетила рођаку Јулију. Велика Британија је одбила да јој изда визу. Викторија се, такође, отворено обратила и председници владе Велике Британија Терези Меј да јој помогне, али није добила никакав одговор. Једна независна комисија је обавила истрагу у вези случаја Скрипаљ и предала је резултате Великој Британији, који би требало данас да буду објављени.

Притисак на Русију се води и у вези наводног напада хемијским оружјем на град Дума у Сирији, за који се оптужује сиријска армија, а Русија и Иран за подршку Сиријцима. Амерички председник Доналд Трамп је запретио ракетним ударима по Сирији и неке америчке војне снаге су већ спремне да отпочну напад, а неке се крећу према њеним обалама. Русија је одговорила да ће рушити америчке ракете. Ситуација је близу усијања.

Русија се налази у условном окружењу у Сирији, јер су поред САД, до сада нападе на ову земљу вршиле и Турска и Израел. Не треба заборавити да је Турска члан НАТО пакта, а да је Израел савезник САД. Велика Британија је, за сада, отказала учешће у нападима, јер немају довољно доказа о наводном хемијском нападу, али та одлука може брзо да се измени у корист учешћа у нападима.

Према неким информацијама, Сирија се већ припрема за ракетне ударе, тако што евакуише аеродроме и друге објекте. Према другим информацијама, Асад је породицу пребацио у Техеран.

Негативна новост у вези са изградњом "Северног тока 2" је недавна изјава Ангеле Меркел, после сусрета са председником Украјине Петром Порошенком, да Немачка неће учествовати у његовој изградњи док се не разјасни ситуација у вези са коришћењем украјинског гасовода, кога Русија хоће да заобиђе. Дакле, општи напад на Русију на свим пољима, на финансијском, на економском, на спортском (забрана учешћа великом броју руских олимпијаца на протеклој Зимској Олимпијади у Јужној Кореји због наводног допинга, као и прве претње о могућем бојкоту Светског првенства у фудбалу које овог лета треба да се одржи у Русији) и војном, јер Запад жели да победи Русију и да је истисне са светске арене на коју се она прилично успешно вратила.

У самој Русији, државни канали свакодневно пуштају емисије шоу типа у којима се жучно дискутује о свим текућим проблемима, осим о унутрашњим. Имам утисак да власт припрема народ за тешка времена која ће наступити у блиској будућности.

Русија је економски доста рањива и са те стране нема велике могућности да се бори против Запада. Са друге стране, Русија нема војне савезнике, осим Ирана у Сирији. То је мало, ако се упореди са снагама које стоје против ње, а то су САД и њени НАТО савезници, који у случају веће ескалације сукоба, сви могу да помогну.

Сви покушаји да се створи партнерство са Кином су сведени на лепе реторичке параде и економску сарадњу, при чему је Русија, и поред свега, остала, окренута Европи као главном економском партнеру. И поред одређених заокрета на Исток, пуни прави заокрет се није десио. Громко најављиване организације и концепти БРИКС и ШОС немају скоро никакве веће практичне ефекте, осим неких економских. Кина неће помоћи Русији у случају војног сукоба са Западом. Кина гледа своја посла и циља место водеће светске економске силе, на бази које би током времена могла да почне да гради и стратегију водеће војне силе. Али, то је, за сада, далеко од реалности.

Што се тиче евроазијских интеграција, оне, на жалост, иду споро и са проблемима. Ту имамо тињајући војни сукоб између Киргизије и Таџикистана, а не заборавимо да су обе чланице ОДКБ. У последње време, Русија је предузела неке економске мере против савезничке Белорусије, која се налази заједно са њом и у ЕАЕС и у ОДКБ. Наиме, Русија је забранила увоз неких производа из Белорусије, што је додатно испровоцирало Александра Лукашенка да саветује белоруске привреднике да ако не могу да извозе у Русију, да почну да траже друга тржишта. Ту се поставља питање, а чему онда сви ти напори да се створи ЕАЕС, приче о скидању царина и других препрека за слободну трговину унутар ЕАЕС и томе слично?

Све у свему Русија се налази у економској, политичкој и социјалној кризи, налази се под јаким спољашњим притиском, унутар земље је све више побуна народа због погрешне унутрашње политике и будућност је неизвесна.

Надамо се бољим временима у којима треба да наступе политичке промене у Русији, које за собом треба да повуку и економске и социјалне промене, које би од Русије створиле земљу лидера савременог света.

Док се то не деси, чекамо евентуални амерички напад у Сирији...

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP