Генерал-пуковник Леонид Ивашов о пропадању пројеката ЕАС, ОДКБ, БРИКС, ШОС и јачању САД у Средњој Азији

среда, 16. мај 2018.

Послушајте генерал-пуковника Др. Леонида Ивашова који говори о новим забрињавајућим дешавањима у Средњој Азији, као и пропадању пројеката који су били громко најављивани као почетак вишеполарног света, као што су ЕАС, ОДКБ, БРИКС и ШОС. Скоро све чега се путинска власт дотакне пре или касније се претвори у ништа.

Русија трпи поразе скоро на свим спољно-политичким фронтовима, а једино што одржава лажну слику о победама је пропаганда и то, пре свега, за народ у самој Русији.

Једна од најтежих ситуација за Русију је у Сирији, где је ушла на велика врата и где се чинило да може да победи. Али, жеља да се брзо победе Асадови непријатељи, уз савезништво са про-иранским војним групама и Хезболахом је била једно, а реалност нешто сасвим друго. Брза војна победа, стварање услова за мир у Сирији и победнички излазак из Сирије су сада толико далеко, да се чини да је тај сценарио готово немогућ. ИД није до краја побеђен, као ни све наоружане опозиционе, а уствари терористичке групе, иако је ту дефинитивно постигнут добар успех. Када је Русија ушла у Сирију, говорило се о затварању неба над њом, о моћним системима ПВО С-300 и С-400 и томе слично. А видели смо да руског верног савезника Сирију бомбардује ко колико хоће и када хоће: САД, Велика Британија, Француска и Израел. Русија није војно одговорила. Турска је, као што је познато, оборила и руски борбени авион. Русија није војно одговорила. Северни делови Сирије су окупирани од стране Турске и она је, практично, преузела контролу над Идлибом и другим околним местима. Русија није војно одговорила. Недавно су САД иступиле из споразума о атомском програму Ирана и Израел је одмах отпочео жестоке ваздушне нападе на позиције и војну инфраструктуру про-иранских војних формација у самој Сирији. Русија није војно одговорила. Као што сам већ написао, Русија је јавно савезник са Сиријом и про-иранским рупама у Сирији и било је за очекивати да ће бранити своје савезнике, јер је војно моћнија од њих. Међутим, испоставило се да се Русија војно ангажује када је непријатељ осетно слабији, а када је питање да ли је слабији или је јачи, онда се Русија војно не ангажује. Зар је то савезништво? На последњој прослави Дана Победе у Москви, међу гостима ниси били руски савезници Башар Ел Асад и Хасан Рохани, већ непријатељ руских савезника председник владе Израела Бенјамин Нетанјаху! Како ли су се осећали руски савезници у Сирији и Ирану? Мало пре посете Нетанјахуа Москви, Русија је после израелских удара по Сирији, рекла да би могла да испоручи Сиријцима С-300. Али, после Нетанјахуове посете, та могућност је за сада одбачена. Каква брза промена става! Па зар је то војни савезник на кога би неко могао да се ослони у складу са почетним обећањима? Шта ће даље бити нико тачно не зна. Ако су Израелу дате одрешене руке да разбије про-иранске групе у Сирији, а које су у великој мери помогле слабој сиријској армији у копненим борбама и ако Израел у томе успе, онда ће судбина руске операције бити на још климавијим ногама. Колико је Русија припремљено ушла у сиријску војну авантуру? Да ли су добро извагани сви фактори за и против учешћа у тој операцији? Време ће показати, али оптимизма је све мање.

Зато је потребна хитна смена власти у Русији и долазак на њено чело национално-патриотских и демократских снага које ће вратити Русији статус светске велесиле на економском, научном, војном и цивилизационом плану.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP