Visoka Srbija: Dusko Radovic o Americi

среда, 20. септембар 2006.


U (Linkoln) Vasington parku, u Grinic Vilidzu, videli smo mnogo neuspelih Amerikanaca, razlicite krvi. Za betonskim sahovskim stolovima igraju sah, misle o tome koji potez da povuku.
Kako je ovde jalova i besmislena jedna vrsta pameti i misljenja. Oni koji imaju vise od njih, oni koji su uspeli, misle manje i manje kvalitetno nego ovi sahisti i besposlicari.

Ovde kao da i nemaju vremena i navika da misle u evropskom ili balkanskom smislu te reci. To je ovde bolest, nezdravo stanje. Kao da zive bez emocija. Ima neceg komjuterskog u njihovom ponasanju i zivotu. Nepogresivi su u prakticnim stvarima. Jure, grabe, kao da nesto vazno i mucno zele da zaborave. Velika snaga i veliko bogatstvo - a infantilna svest. To je to. Kako su bogato nagradjeni za to sto ne misle.

Misljenje, osecanje - oni su zaista neprijatelji savremene civilizacije. Amerika u tome nadmocno vodi.

+ + +

Otakako su pre 200 godina krenuli kolima i konjima na zapad, oni se jos nisu zaustavili. Jos uvek su u punom trku i nemaju vremena da misle i osecaju. Ja PRAVE Amerikance tako ocenjujem a ima mnogo GOSTUJUCIH, koji su verovatno malo "KOMPLEKSNIJI" i osetljiviji.

Biti pametan u Americi jeste OTMENO ali oni za tom otmenoscu ne ceznu. Oni vole pare a vole ih pre svega zbog toga sto su pare najocigledniji dokaz USPEHA, sto je jedina njihova misao i radost. Biti jaci i bolji od drugih - to je parola na kojoj je stvarana i stvorena ovakva Amerika. A dokaz su pare. Boljeg nema.

+ + +

Na jednom od spratova Muzeja americke umetnosti izlozene su americke skulpture - zivi upis. Pretenciozne besmislice. Recimo, metalna vuna formirana u neke nedefinisane oblike. Gledao sam kako se neke stare zene obracaju uniformisanim cuvarima i kako se zajedno kikocu. Udruzeni protiv ovih gluposti. Bolje bih razumeo da neko iz ogorcenja pljune na Mona Lizu u Luvru nego sto joj se suprotstavlja ovoliko malo pameti, dara i ukusa.

Dusko Radovic

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP