Изађи на црту, реци не западу: Сиромаштво у Канади!

недеља, 15. октобар 2006.

"Много пре него као стамбени проблем, природа и сложеност бескућништва може се у потпуности сагледати испитивањем политичке економије државе и одлука донетих о дистрибуцији ресурса. У Британији, Канади и САД видљиве су блиске везе међу глобалним економским променама, сиромаштвом, незапосленошћу, стамбеном политиком и социјалном помоћи, и бескућништва. Оне који су угрожени обично не дотичу јавне политичке одлуке које теже томе да помогну појединцима који су релативно добростојећи, гласни и способни да извржавају политичке одлуке.

...

Промене у социјалној политици су индикативне за скретање од консензуса о држави благостања ка одлукама да се смање програми социјалне помоћи.

...

У Торонту, на пример, иако две трећине домаћинстава у градској зони поседује куће, преко половине градског становништва живи у приватним јединицама за изнајмљивање. Више од једног у три станара зависи од социјалне помоћи, која је строго редукована током деведесетих. Смањење социјалне помоћи од 21.6% крајем 1995. довело је до деложирања од 25%. Станари можда постају бескућници након што су их застрашили кућевласници, који желе да их иселе да би претворили своје зграде у кондоминијуме. Неки власници искључивали су грејање и воду, илегално закључавали станарима врата и подметали пожаре или нападе да би убедили станаре да оду. Несвесни својих станарских права, неки су можда постали жртве нелегалне деложације, злостављања и насиља, јер су сами и немају политичку моћ."

Ово је написао професор Џералд Дејли, редовни професор на Факултету за студије животне средине Универзитета Јорк у Торонту.

Ако овако нешто напише један канадски Професор Емеритус, зашто би онда неко негирао чињенице о сиромаштву у Канади? Погледајте само шта пише професор Дејли. Из првог пасуса цитата директно следи да стамбени проблем и бескућништво зависе од политичког система држава које професор анализира, а не од личне способности или неспособности становника ових држава. И не само то. Професор Дејли даље отворено каже да политичке одлуке које се доносе, то јест закони, иду на руку добростојећим грађанима Канаде, а да не дотичу оне који нису добростојећи. Каква је то онда политика? Какав је то онда друштвено-политички систем?

Погледајте, молим вас, податак о томе да половина градског становништва живи у приватним јединицама за изнајмљивање, то јест у зградама где се станови изнајмљују. Па, људи моји, то се потпуно слаже са мојим запажањима. Ја сам увек причао да већина Срба у Торонту живи у зградама за изнајмљивање и то сада потврђују истраживања професора Дејлија. Наравно, да и већина Срба емиграната, спада у оне који живе у тим зградама где се станови изнајмљују. А ако погледате податак да више од једног на свака три становника зависи од социјалне помоћи, онда вам је јасна моја прича о стварном животу у Канади.

Због чега се онда износе неистине о животу у Канади? Због чега онда Срби не кажу поштено да живе по становима у зградама за изнајмљивање где се веш пере и суши у истим машинама за прање и сушење где то раде и њихове комшије? Па зар је то тај бољи живот коме емигранти треба да теже? Зашто се прикрива истина?

5 comments:

Анониман је рекао...

Pozdrav od ekipe koja radi sajt www.vidovdan.org tu je i grupa naših blogova - srdje trifkovica i okupacione hronike.
Blog ti je odlican javi se na mejl sajta...

Анониман је рекао...

pozdrav od ruzicaste

ja bogme podvukla crtu i rekla jedno prelazno NE Kanadi!

gde si ti sad?

zelim da se vratim u Srbiju, al' me sikiraju potencijalne crte, kose linije i krive drine koje me tamo cekaju...

tvoja istomisljenica sas 30plusa sc_ja :pPp

p.s. jel' sad treba da se ulogujem odje, a?
ma mrzi me

Горан Тешић је рекао...

Zdravo ruzicasta.

Ne moras da se ulogujes. Mozes da ostavljas komentare kao "Anonymous".


Pozdrav

Анониман је рекао...

ODLICAN sajt. E neka konacno NEKO PROGOVORI. Dobro rece, kad jedan kanadski profesor tvrdi nesto, a sta mi imigranti da kazemo, kojima, osim rodnog i vjencanog lista, nisu ovdje nista priznali od papira! Mi smo proglaseni NULAMA i morali smo poceti od nule i skupo placati sertificiranje svega, skoro do toga, da ce nam jos izmisliti sertificiranje dozvole za disanje dragocjenog im kanadskog zraka!, kao da se i to razlikuje od onog kuci... A sto ne bi, kad su mnogima trazili "kanadsko iskustvo" za pranje sudja u restoranu. Svaka cast na ovom sajtu. Ima jedan slican, koji prikazuje stanje kakvo jeste: www.mi.4x2.net A, vi webmasteri bi mozda trebali da se povezete, kad vec pokrivate dobre teme, sto da ne? U stvari, necu nikome da se mjesam. Sajt ima ocjenu: 10! Samo nastavi dalje.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP