Како је Русија поражена у Украјини (UPDATED)

недеља, 6. октобар 2024.

Све је врло просто. Русија је хтела да контролише Украјину меком силом, подржавајући свог сателита на власти Виктора Јануковича и његову партију Региона. Али, мека сила не садржи само компоненту подршке сателита на власти, већ и скуп вредности које та власт промовише. А власт на челу са Јануковичем је промовисила "вредности" "руског света" које су на снази и у Русији, а то су одржавање на власти свим силама, тотална корупција као облик "правилних" односа са влашћу, пљачка и лично богаћење. Са друге стране је била опозиција која је била за "европске вредности", које иако мањкаве, много су боље за народ од "вредности руског света". У том идеолошком и вредносном сукобу, сателитска власт у Украјини није знала да балансира, већ је допустила да се мирни протести који су трајали релативно дуго, претворе у Мајдан. Запад је то искористио и преузео контролу над Украјином. После пораза у меком рату, Русија је решила да употреби силу, што је била катастрофална грешка. Анексија Крима и потпаљивање грађанског рата на истоку земље су били признање пораза у борби меком силом. Ипак, изнад свега, анексија дела територије и почетак оружаног непријатељства са земљом која би природно требала да буде ближе Русији, је само по себи тежак пораз и непромишљен потез. Коначни пораз Русије уследио је почетком 2022. када је извршена агресија на независну Украјину. Кремљ је очекивао победу за три дана, а рат траје ево већ трећу годину, без назнака да ће се скоро завршити.



Русија је после 2014. донела Донбасу "вредности руског света" - корупцију, пљачку, рат и смрт. Ако неко мисли да су украјинске снаге безбедности или некакви нацисти први напали Донбас, тај живи у лажи. Одређене групе из Донбаса су силом узеле власт и одмах добиле подршку Русије, која је и сама ушла на исток земље. Онда се прешло ка захтевима који су постепено водили ка сепаратизму од Украјине. А онда су уследили агресија, рат, крв и смрт, који су донели вечну мржњу Руса и Украјинаца. Велика победа запада. Украјинска власт је реаговала, као што је Русија реаговала, на пример, у случају покушаја Чеченије да се отцепи - силом. Е сада, то што Русија мисли да има право да се меша у унутрашња питања неке друге земље, а не дозвољава мешање у решавање својих унутрашњих питања, то је њен проблем. То што Русија мисли да ствара некакав нови светски поредак понашајући се исто као САД, то је исто њен проблем. Нема ту никаквог новог поретка, све је то исто - сила и крв. Русија за сву историју свог постојања, а посебно последњих 30-ак година од пада СССР-а, није успела да створи цивилизацију са вредностима које би биле привлачне за друге земље и народе. Зато је поражена у рату са употребом меке силе.



Што се тиче војно-стратешке ситуације после агресије на Украјину, она се драстично погоршала. Агресија је донела Кремљу јаку, непријатељску украјинску армију снабдевену западним оружјем. Украјина ће пре или касније постати члан Европске Уније и НАТО. Дакле, најгора варијанта. Финска и Шведска које нису биле чланице НАТО, сада јесу. Значи, дупла НАТО претња са севера Европе.



Русија не може победити у рату са Украјином. Земља се све више и више затвара. Државни терор унутар земље је све страшнији и страшнији. Ево, на пример, последње што предузима власт је да спречи некакву непостојећу пропаганду покрета "џајлдфри", то јест бездетности. Једноставно постоје људи, пре свега жене, које из неког разлога неће да имају децу. Власт је одлучила да треба да се бори против личног избора таквих људи. Закон ће ускоро да ступи на снагу, а нико не зна како ће он да функционише. Ја још нисам чуо да у Русији постоји некаква организација која јавно промовише бездетност. Шта онда? Значи, може бити, ако нека жена, на пример, напише на интернету да не жели да има децу, могу драконски да је казне или да је пошаљу у затвор. Ја не видим шта друго може да буде.



Економска ситуација у Русији је све гора и гора, земља иде ка економском краху. Санкције су почеле да делују. Инфлација се убрзано повећава. Све поскупљује. Народ живи све теже и теже.



У Русији је практично забрањен ЈуТуб, то јест ако не користите неко средство да вам ради, а велика већина популације не користи, немате ЈуТуб. Ја га имам, али користим једно ефикасно средство, при чему, с времена на време морам да га обнављам да би ЈуТуб наставио да ради.



Ево и неколико података о самом руском друштву. Руско друштво нема никакве везе са било каквим традиционалним вредностима о којима власт све време блебеће. Русија је у самом врху по броју развода и самоубистава у свету. Ово лако можете сами да проверите на интернету. Што се тиче руских жена, велика већина спада у овај или онај тип, како би се то код нас рекло "спонзоруша". Такав вид понашања руских жена је, практично, идеолошке природе. Ја, када сам слушао о томе, мислио сам да је то нека мањина, али када сам видео колике су размере тога и сам сам био у благом шоку. На ЈуТубу постоји много канала где људи снимају реалне видео материјале о сусретима са таквим женама. Тако да у потенцијалној ситуацији ако бих морао да бирам између два зла "спонзоруше" и "феминистке", пре бих изабрао "феминистку", која би бар хтела да ради, да се самооствари и при томе би зарађивала новац и помагала породици. Даље. "Народ победник" (Руси, Росијани) масовно краду по продавницама. Ево само два примера за која лично знам, јер су ми рекли продавци. Краду конзерве са црвеном икром и дигитроне (изваде их из кутије, ако су у кутији па се не виде споља). А због масовности крађе, црвену икру са још неколико за лопове популарних производа, ставили су у посебан ормарић који се закључава и када купац хоће да купи нешто одатле, дође продавац, откључа и сам носи на касу (не купац), па му онда наплате. А у књижари су повадили све дигитроне из кутија, које стоје празне пред купцима и ако купац хоће да купи дигитрон, отварају фиоку и онда му дају. Отишао јуче у теретану и гледам неки спортски канал док тренирам. И креће ватерполо утакмица Русија - Техеран. Не Иран, него Техеран. Па реко, јеботе нож, шта ови раде. На крају победили Руси, али ови из Техерана уопште нису били лоши. Шта ћеш, Русија ствара други, алтернативни пол у светској политици. А директни савезници по оружју су им, углавном, обрезани који се моле Алаху. Гледам данас вести, Израел напао Дамаск. Нешто се не помиње да су "храбри Руси", "народ победник", бранили својим моћним оружјем свог савезника Асада. Пре неки дан сам слушао неког аналитичара, који рече да Руси, када добију информацију да Јевреји крећу авионима у напад, одмах гасе радаре, јер Јевреји имају бомбе које чим региструју радар, чак иако га непријатељ одмах угаси, бомбе запамте место и уништавају све што се тамо налази.

1 comments:

Анониман је рекао...

Tuga, zao mi naroda, i Ruskog i Ukrajinskog

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP