Тајне почетка Другог светског рата

субота, 20. април 2024.

Свима који су учили историју у школама СФРЈ и Србије, познато је да је Други светски рат званично почео 1. септембра 1939. године, када је нацистичка Немачка напала Пољску и окупирала је. Међутим, поред тог факта постоји још нешто чему нас нису учили.


Сви знају да је августа 1939. године потписан пакт о међусобном ненападању Немачке и СССР-а, познат под називом - пакт Рибентроп-Молотов. Поред основног и свима познатог текста пакта, постојао је и тајни део споразума који се односио на поделу сфера интереса Немачке и СССР-а у Источној Европи. Према том тајном споразуму СССР-у је требала да припадне источна половина тадашње Пољске, скоро све балтичке републике, Финска и Бесарабија, а Немачкој западна половина Пољске и део балтичких република. СССР је одбијао постојање тајног споразума.

Као што сам већ рекао Немачка напада Пољску 1. септембра 1939. године и постепено је осваја уз жестоко супротстављање Пољака. Е сада следи мало познати део. 17. септембра у Пољску са истока улазе трупе Црвене армије и почињу, како се у СССР-у то називало - ослободилачки поход, то јест успостављање историјских граница руске империје. Пољаци су, дакле, били принуђени да се боре и против Немаца и против Совјета. Немци нападају град Брест и делимично га освајају, али никако не могу да освоје чувену Брестску тврђаву, где се Пољаци жестоко бране предвођени капетаном Вацлавом Радзишевским. 22. септембра у град улазе трупе Црвене армије, које уместо Немаца настављају напад на Брестску тврђаву. Пољаци се још мало бране, а затим капетан Радзишевски одлучује да отпусти људе да покушају самостално да се пробију до својих кућа у Пољској, чији су држава и армија били у расулу. Сам капетан Радзишевски је, такође, успео да се пробије и да се врати кући, али је касније ухапшен од стране совјетског НКВД-а, а сматра се да је убијен у неком од гулага које су Совјети формирали за Пољаке или у Катинској шуми.

У Бресту немачке и совјетске трупе проводе заједничку војну параду, као и друге активности везане за одређивање границе. Ево снимака са параде: 


Ако није било тајног договора између Немачке и СССР-а о подели сфере интереса, какву су онда границу заједнички означавали Немци и Совјети? Пакт о ненападању је једно, али заједничка војна парада и подела Пољске нешто сасвим друго.

А има ли негде да се виде ти тајни протоколи? Има.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP