Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Карипска светлуцања: Фидел Кастро о Руској Православној Цркви

недеља, 2. новембар 2008.

"РАЗМИШЉАЊА ДРУГА ФИДЕЛА

РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА


То је духовна снага. У критичним моментима историје Русије играла је важну улогу. Када је почео Велики отаџбински рат, после издајничког нацистичког напада, Стаљин се њој обратио за подршку радницима и сељацима које је Октобарска револуција начинила господарима фабрика и земље.
Када се распао СССР, империјализам није у тој цркви имао савезника. Због тога, када је 2004 г. Његова еминенција, Владимир Михаилович Гунђајев, Кирил, Митрополит Смоленска и Калињинграда, посетио нашу земљу, предложио сам му да у главним граду Кубе изгради Руску православну цркву као споменик кубанско-руском пријатељству. Историчар града, Еусебио Леал, је преузео одговорност за извршење задатка. У њу је положена земља са места где леже остаци совјетских војника који су погинули у нашој земљи током десетина година колико су овде пружали своје услуге. Због тога, када је прошле недеље отворена Саборна црква, осетио сам жељу да разменим мишљење са уваженом личношћу Руске православне цркве која нас је посетила.
Сутра, у четвртак, ће бити у Венецуели, у дијалогу са председником Чавесом. Обојица су инспирисана истим етичким принципима, проистеклим из, према Еванђелистима, Христових проповеди, религиозног веровања које обојица деле. После ће посетити Еквадор да би разговарао са Кореом, политичким вођом који се формирао на теологији ослобођења.
Његова Еминенција није непријатељ социјализма нити осуђује на вечни огањ оне који полазе од марксизма-лењинизма да би се борили за праведни свет. Када говори у Комисији за људска права ОУН, или у другим институцијама, слушају га са великим поштовањем. У његовој огромној земљи често суботом говори на телевизију 15 минута и са интересовањем га прате десетине милиона људи.
Наш главни град је обогаћен једним Храмом достојним престижне Руске православне цркве, који је неоспорни доказ поштовања наше Револуције једног од фундаменталних принципа људских права, у сагласности са дубоком и радикалном социјалистичком револуцијом.
Нема никаквог разлога да се чини и најмањи уступак јенкијевском империјализму. Имам утисак да и Његова Еминенција тако мисли. Није противник муслимана, поштује ту религију. У оквиру његовог екуменског концепта, верује да Католичка црква може да реши своје проблеме са земљама као што су Кина и Вијетнам.
Било је веома пријатно и конструктивно разменити мишљење са њим.

Фидел Кастро Рус
21.октобар 2008 г."

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP