Напад на Цркву у Русији - случај „Пуси Рајот”

недеља, 17. јун 2012.

Недавно се у Русији десио инцидент - напад на Руску Православну Цркву и на Владимира Путина у исто време. Цео догађај је направљен тако да Руска Православна Црква и Владимир Путин буду доведени у контекст.

Феминистичка панк група „Пуси Рајот” („Pussy Riot”) коју чини неколико младих девојака Рускиња, од раније познатих по својим провокативним наступима, упала је ни мање ни више него у највећу цркву у Русији - храм Христа Спаситеља у Москви, муњевито се пресвукла, попела испред двери и извела богохулни „перформанс”. Ово што ћете сада видети је снимак њиховог богохулства са касније наснимљеном музиком:



Девојке у „песми”, између осталог, позивају Богородицу да протера Путина.

Шта се десило после тога? Девојке су ухапшене и сада се налазе у затвору. Судиће им се за хулиганство. Цела прича је изазвала повелику буру у јавности. Има оних који су за то да се девојке казне, а има и оних који су за то да се девојке ослободе.

Позивам све, без обзира да ли разумеју руски језик или не, да погледају подужу емисију о овом напади „Пуси Рајот” на РПЦ и Путина:



Можете да премотавате напред и назад како вам се свиђа. Емисија је јако добра и у њој се, поред разговора са гостима у студију показују и снимци које су снимиле камере у самом храму Христа Спаситеља. Ту су, такође, и интервјуи са чланицама групе „Пуси Рајот” који су јако занимљиви. Младе девојке, а тако „образоване” у свом злодејанију. Посебно обратите пажњу на Надежду Толоконикову која има „перманент резидент” статус у Канади и која спада у најрадикалније чланице ове феминистичке групе. Она је раније већ учествовала у „уметничком перфомансу” са групом људи која је гола приредила оргије у једном музеју и то у деветом месецу трудноће.

Погледајте филм и видећете ко све живи у данашњој Русији и чиме се све бави.

После неког времена православни верници су скупили у великом броју на митинзима у подршку заштите руских православних цркава од хулиганства.

Зло семе давно посејано у Русији, још за време Петра Великог, који је први почео прогањање Руске Православне Цркве, а које је доживело свој црни процват за време владавине бољшевика, није још изгубило све своје снаге. Још има оних који циљају Руску Православну Цркву, а сада са њом и Владимира Путина. Јако их боли сагласије руске државе и цркве.

Овај случај уопште није безопасан како се чини на први поглед.

1) Ако девојке не буду кажњене, овакав напад на православну цркву и на Путина је охрабрење за радикалне покрете да ураде слично или да појачају нападе.

2) Ако девојке буду кажњене, онда опет има оних који ће да кажу - а инквизиција, иживљавају се на младим девојкама које су се нашалиле.

Ситуација није баш тако једноставна.

У суштини треба појачати заштиту православних цркава у Русији. Има у Русији много оних којима се не свиђа тесна сарадња цркве и државе. Црвена банда је и даље јака у Русији. Сада је у опозицији, али је најјача од свих опозиционих партија. Такође има пуно некаквих про-левичарских слободних стрелаца који лако могу да предузму опасније акције.

3 comments:

Анониман је рекао...

1931 komunisti su explozivom unistili crkvu Vaskrsenja Hristova. Moze se slobodno reci da je taj jedan dogadaj simbol 70 godina stradanja Pravoslavnih Hriscana od strane bezboznog rezima. To mesto je ono sto bi za Jevreje bio "Jad Vasem", simbol genocida. E sada kada bi se pojavilo nekoliko devojaka i izvelo tako nesto u sinagongi u "Jad Vasem" celi svet bi skocio (opravdano)na osudu. Niko to nebi govorio o ugrozavanju umetnickih sloboda. Svetogrde na jednako vaznom mestu za Ruske Pravoslavne Hriscane samo pokazuje da ovaj nastup nije slucajan. Oni koji podrzavaju i financiraju ove izgubljene duse bi ponovili genocid nad pravoslavnima samo da dobiju sansu!!!

Горан Тешић је рекао...

Слажем се потпуно.

Анониман је рекао...

"Sve je konacno osim ljudske gluposti"

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP