Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Никола Тесла, ваишије, пасионираност и тајна електрицитета

недеља, 7. новембар 2010.

О Николи Тесли је много написано и много тога се зна. Али, ево једног, можда, необичног погледа на његов живот и дело кроз пет инсерата из одличне серије "Никола Тесла" из 1977.-ме године.

Прва претпоставка за анализу живота и рада Николе Тесле је осврт на тврдњу из старе индо-аријевске философије да се друштво дели на 4 основне касте: брамани (свештенички ред), кшатрије (војнички ред), ваишије (произвођачко-трговачки ред) и шудре (слуге). Постоји и пета каста, такозване парије, у које спадају они који су ван касти, то јест недостојни. Правилна организација друштва подразумева хијерархију власти с врха на ниже у следећем редоследу: брамани - кшатрије - ваишије - шудре. Ако се ова хијерахија поремети, онда наступа опадање друштва које се огледа у разним неправилностима и потресима. Зато је потребно поново успоставити правилну хијерархију. Историја људског рода је регресивна, а не прогресивна, што значи да је постојала почетна највиша тачка квалитативног стања људског рода, Златно Доба, Рај, а после тога је уследило постепено опадање које ће се наставити до краја историје. Светом данас влада трећа каста, ваишије, то јест власници приватних предузећа, корпорација и банака. И сви видимо како изгледа свет којим они владају. Беспоредак и потреси на свим нивоима чија се учестаност убрзава и прети да доведе свет у још горе стање.

Друга претпоставка за анализу живота и рада Николе Тесле је тврдња великог руског историчара и академика Љева Гумиљова да промене у историји изазивају појединици или мање групе људи који својим посвећеним или како он каже пасионираним радом привлаче пажњу ширих маса које у одређеном тренутку почињу да их следе и цела историја се покреће у другом смеру. При томе, уопштено говорећи, ти пасионирани људи могу да се појаве у разним областима људског друштва, религији, философији, политици, војсци, науци... Узмимо на пример такве појаве као што су религиозне вође, Заратустра, Буда, Мухамед, велики освајачи Александар Македонски, Џингис Кан, Наполеон, проналазачи Леонардо Да Винчи, Дмитриј Мендељејев и многи други. Сви су они својим пасионираним, страсним деловањем у свету доводили до промена.

Да кренемо сада са анализом живота и рада Николе Тесле. Прво иде инсерт из серије, а после тога мој коментар.



Ваишије су од почетка ограничавале рад Николе Тесле, човека проналазача који је желео да од његовог рада цело човечанство има користи. За себе лично није тражио много. Он је спадао у те пасиониране људи који су својим страственим радом променили историју у свом делокругу. Систем који су успоставиле ваишије је такав да се базира на новцу као мерилу вредности што је погубно за човечанство. У претходном инсерту видимо понуду једног ваишије, америчког индустријалца Џорџа Вестингхауса, пасионираном човеку Николи Тесли. У том тренутку Никола Тесла успешно плива у свету ваишија и добија доста новца који у највећој мери користи за свој рад, а не за себе. Овде је потребно рећи да је у овом случају Џорџ Вестингхаус одиграо позитивну улогу, јер је, иако вођен пословним мотивима, ипак помогао да се неке идеје Николе Тесле остваре. До тог момента, Тесла је водио велику борбу да се неко од ваишија у Европи и Америци озбиљно заинтересује за његов рад, јер је ваишијама било потребно да имају нешто релативно сигурно што би им омогућило зараду без превеликог ризика. Све су то за Теслу била ограничења.



Овде видимо како Никола Тесла спашава Џорџа Вестингхауса и његово предузеће од пропасти цепајући уговор по коме му следује огроман новац. Такође видимо неверицу и запрепашћење које је такав Теслин гест изазвао у свету ваишија којима је такав потез готово неразумљив. Овде Никола Тесла, пасионирани човек који је посвећен својој идеји и раду, ради на своју штету када се гледа из перспективе света ваишија. Али, за њега је лични однос са Џорџом Вестингхаусом био изнад посла и правила ваишијског света. За њега је чојство било изнад личног интереса. Он је са страшћу стремио остварењу својих блиставих визија у корист целог човечанства.



У овом инсерту где се приказују чувени експерименти у Колорадо Спрингсу, видимо правог пасионираног човека који вођен невидљивим моћним силама посвећено ради. Само огромном, готово волшебном енергијом се мења историја.



У такозваном "рату струја", то јест наизменичне и једносмерне, чији су главни представници били Никола Тесла за наизменичну и Томас Едисон за једносмерну, Никола Тесла успева да победи уз велике напоре. Међутим, он се не задовољава тиме, јер жели да се све његове идеје, а од којих је једна од главних била бежични пренос електричне енергије на велике удаљености, остваре. Тесла успева да уз финансијску помоћ Џ. П. Моргана покрене велики пројекат "Ворденклиф" на Лонг Ајленду. Међутим, после неког времена, Џ. П. Морган му отказује даљу помоћ и највећи Теслин пројекат пропада. Значи, поново ваишије и њихова шићарџијска логика ограничавају Николу Теслу, пасионираног човека, који жели добро целом човечанству. Иако би се могло рећи да је Никола Тесла, ипак, доста учинио за човечанство уз помоћ ваишија, што је свакако тачно, исто тако би се могло рећи и да он због ускраћивања помоћи ваишија није урадио своје највеће дело. Систем који су изградиле ваишије у свету је управо онемогућио Николу Теслу у његовим највишим намерама.



Овде видимо Николу Теслу већ као трагичну фигуру. Човек који је толико тога учинио, завршава свој живот у соби хотела "Њујоркер" у Њу Јорку. Готово сам, готово заборављен, са веома оскудним средствима за живот. Дошао је у Америку као емигрант у потрази за разумевањем за своје велике идеје. Неке од њих је остварио, али највеће није. У томе су га спречиле ваишије и њихов шићарџијски систем који су изградили у свету.

Ово што сам до сада написао је анализа живота и рада Николе Тесле посматрана у светлу идеје да је технички прогрес апсолутно позитивна ствар, а суштина претходне анализе је критика система који су ваишије успоставиле на земљи.

Али, само откриће електрицитета, његово извлачење из Божије природе од стране људи, да ли је то апсолутни напредак? Или је то гигантска побуна палог човечанства, које се противи Божијем поретку и дира скривене силе које држе основу света. Из природе се извлачи електрицитет. Жицама иде нешто што ми зовемо електричном енергијом. Али, ми не видимо електроне. Ми не познајемо суштинску природу електрицитета. Ми смо дефинисали напон као разлику електричних потенцијала измећу две тачке. Али ми не знамо зашто постоје електрични потенцијали. Ми само знамо да они постоје. Али ми не знамо који је узрок постојања електричног потенцијала? Зашто унутар круга у коме постоји довољно висок електрични напон, човек може да погине? Са каквим се то силама човек игра? Бог је такве силе сакрио од људи. Такође, погледајмо атомску енергију и њену застрашујућу моћ. Ко је човеку дао право да дира у такве силе? Или је то право човек сам себи дао? Шта хоће човек? Докле ће га све то довести? Познати руски мистик и езотеричар Георгије Гурџијев је написао да "то што људи из природе извлаче електрицитет и коришћењем га уништавају, представља један од основних узрока скраћивања људског живота." Гурџијев ту помиње електрицитет као основну свеприсутну космичку супстанцу неопходну за одржавање космичке равнотеже чије коришћење може да доведе до нарушавања те равнотеже. Не улазећи у то да ли је то што је Гурџијев написао тачно или не, можемо да кажемо да се овде ради о скривеним, окултним силама. Пасионирани људи и њихове страсти. Наравно да нису све страсти исте и да нису све страсти усмерене ка добру. Узмимо на пример пасионираност Тесле и Хитлера. Тотално супротне страсти. А шта је историја? Да није историја завршна фаза у шенлучењу палог човека? Ернст Јингер је писао о неким историјским догађајима као о јасним знацима времена у коме живимо, а који имају дубоко духовно значење. Писао је о потонућу "Титаника" као о великој опомени. Накићени, огромни брод који плови у ноћи са својим светлима и са својом посадом. Свирала је музика и људи си били тако сигурни у дела руку других људи који су направили такав гигантски брод. А онда је брод наишао на ледени брег и десило се потонуће Титаника.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP