Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Сами Скољти - православци на крајњем северу Европе!

недеља, 21. новембар 2010.

Погледајте добро овај руски документарни филм о Самима Скољтима, народу који припада групи Сами народа који живе на крајњем северу Европе, у Лапландији у Норвешкој, Шведској, Финској и Русији. Сами Скољти су православци. Они посебно цене велике руске светитеље Бориса и Глеба и сматрају их својим заштитницима. Погледајте руске крстове на њиховим црквицама. Овај малобројни народ се жали на асимилацију од стране Норвежана, али не жели да се одрекне свог етничког идентитета и православне вере. Сматра се да овај народ има Угро-Финско порекло, а да њихов Сами језик спада у групу уралских језика. Погледајте њихова руска имена. Послушајте музику која иде у позадини емисије. То је легендарна Сами певачица која живи у Норвешкој Мари Боине. Лапландија. Јел' то јужна граница Хипербореје?



А ево сада и две магичне песме Мари Боине:

Etno Jenny:


Vuoi Vuoi Mu:


Иначе, када сам први пут чуо музику Мари Боине, одмах сам помислио да веома личи по стилу на Ину Желанају. А онда сам скинуо са "Торента" све албуме Мари Боине и нашао један који је снимила у Москви 2001.-ве године са Ином Желанајом и Сергејом Старостином. Невероватно како се одвија културно спајање са духовно сродним особома. :)

Ево за оне које ова тема интересује неколико интернет адреса:

Сами Скољт народ
Старе фотографије Сами народа
Интернет дневник о Сами народу
Званична интернет презентација Мари Боине

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP