Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Хотел "Бауен" - победа самоуправљања

четвртак, 10. фебруар 2011.

Хотел "Бауен" у Буенос Аиресу, у Аргентини, је био затворен у децембру 2001.-ве године и 80 људи је остало без посла. Почетком 2003.-ће године неки радници су одлучили да формирају кооперативу и да преузму хотел. Данас, хотел "Бауен" нема приватног власника. Његови власници су људи који раде у њему. У хотелу је запослено 150 радника. Ово је пример како функционишу такозване кооперативе или самоуправљачка предузећа у свету. Значи, људима није неопходан некакав приватни власник да би се организовали и да би успешно радили. Прича о неопходности приватизације је само капиталистичка пропаганда и ништа више.

На жалост, услед медијске блокаде људи у Србији немају велике могућности да упознају и неки други свет који постоји ван назадног западног, нео-либералног и капиталистичког, који му се представља као једини исправан ка коме треба тежити. Неко би рекао: "Људи у Србији су притиснути свакодневним егзистенцијалним проблемима. Немају времена да се баве алтернативама постојећем систему." Па, у томе и јесте ствар. И људи у Аргентини су били притиснути свакодневним егзистенцијалним проблемима, али су баш зато почели да мисле о алтернативи постојећем систему. И као резултат размишљања и тежње за бољом будућношћу, почели су да се повезују и да раде у своју и корист својих породица. Нису седели и кукали и чекали милостињу од капиталиста, већ су се борили.

Погледајте како изгледа хотел "Бауен":



А ево и званичне интернет презентације хотела "Бауен":

Хотел "Бауен"

1 comments:

VladimirV је рекао...

Lep je hotel, mada bolje bi im bilo da sprovedu insajdersku privatizaciju tj. da svi zaposleni dobiju akcije i da budu akcionari u tom hotelu - kao kod nas sto je sprovedeno u Hemofarmu, Sintelonu, Apatinskoj pivari.
Evo cak i Pokret Socijalista Aleksandra Vulina se zalaze za reviziju privatizacije i za insajdersku privatizaciju tj. za radnicko akcionarstvo:

http://www.pokretsocijalista.org/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=110

ПС се залаже за ревизију приватизације и као једини облик приватизације коју прихвата као друштвено оправдану истиче радничко акционарство.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP