Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Изађи на црту, реци не западу: Истина о "органској" храни

понедељак, 6. новембар 2006.

Све оно што је повезано са зарадом, то јест профитом, нема никакве гаранције да је такво зашта га произвођач рекламира. Зашто је то тако? Па, једноставно, зато што је циљ производње зарада, то јест профит, а не добар живот људи. Ради се о системској грешци у систему тржишне економије.

Веома важан сегемент људског живота је исхрана. Познато је да је на западу, а посебно у Северној Америци, храна катастрофалног квалитета, али се мало зна о такозваној органској храни. Ево шта о томе каже Американац Џон Робинс:

"Али постоје и друге могућности. Једна од њих је само употреба "органских" или "природних" живинских производа. У продавницама с природном храном често се могу наћи производи који су тако означени, али морате бити веома обазриви. Речи као сто су "органски" и "природни" за различите људе значе различите ствари и људи који се с тим у вези користе лажима зарађују велике паре. У САД постоје прописи који регулишу употребу речи "природан", али су толико непрецизни да готово сви производи могу да буду тако означени. Нема никаквих ограничења ни у погледу употребе антибиотика, ни у погледу услова смештаја животиња.

Неки власници радњи прехрамбених производа савеснији су од других, али, можда, ни најбољима међу њима нису познате све чињенице. Многе радње у Калифорнији продају "свежа јаја са Ранча срећних кокошака", пакована у кутијама на којима се налази слика срећне кокошке усред дивног поља. Али ја сам видео тзв. "срећне кокошке" са тог ранча (близу Сан Хозеа у Калифорнији) и нису ми изгледале тако срећне. Оне не живе на пространим пољима приказаним на слици на кутији са јајима. Живе у кавезима.

Часопис "Исток-Запад" је 1986. године објавио савестан извештај под насловом "У потрази за природном живином". Њихова истраживања су показала да готово сви живински производи који се данас у Сједињеним Америчким Државама продају као "природни" или "органски" потичу, на жалост, од живине која живи у условима једва нешто бољим од просечних у тој индустрији."

Мислим, ако ово треба да нам напише један поштени Американац, онда стварно са нама нешто није у реду. Ја се трудим да укажем људима да се на западу живи веома неквалитетно и да су манипулације, заиста, огромне.

Људи, браћо, другови, Срби, не слушајте приче острашћених љубавника запада који вам причају неистине о добром животу на западу. Јер, кад је у питању љубав, као што је код њих случај, онда та љубав не види мане. Ја покушавам да вам укажем на суштинске мане живота на западу. Чак и ако успете да имате мало више пара, што је, иначе, врло тешко, зашта ћете их трошити? За генетски модификовану храну или ову као "органску"? Па се после, не дај Боже никоме, разболите и онда дајете паре на лекове. Јел' то хоћете?

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP