Хиперборејска зрачења: Индијска класична музика и србске гусле

недеља, 17. август 2008.

"Индијо стара, земљо нам драга,
"Земљо нам драга, земљо свих блага,
"Од стабла твога и ми смо грана,
"И ми смо деца из Хиндустана..."

Године 1940. Владика се обратио омладини Епархије Жичке речима: „Одбаците безбоштво и насиље, децо моја, као две највеће глупости у свету. То је најдужа школа, у којој сви људи, па ни сви хришћани, не још никако не могу да добију добру оцену. Пре неколико година одржао је говор на београдском универзитету онај чувени муж из Индије, Рабиндранат Тагоре. „Ја сам, вели, пропутовао сву Европу, и видео какав зао дух буја у њој”. Па је онда узвикнуо: „Ако се Европа не одрекне своје гордости и не поврати поштовању Бога, њена је пропаст и блиска и сигурна”. Ове пророчке речи једнога мудраца наше аријевске расе данас се исписују огњем и крвљу по европском тлу. Одступање од Христа као одступање од компаса завело је лађу драге Европе на погрешан пут. Још једном – дај Боже и последњи пут – пробају крштени људи старачке идеје, планове и амбиције прехришћанског света, добро опробане и преживљене на старом Балкану. И још једном, као и пре сто година, после силе Бонапартине, вратиће се река живота у своје корито, оставивши заразно блато на обалама својим. Тада ће крштени народи, постиђени, угрувани, преполовљени и осиромашени погледати болно једни у друге и рећи: Шта учинисмо? Остависмо Бога па идосмо за безбожницима и насилницима. Ходисмо за самозваним „месијама”, а правог Месију изневерисмо. Заиста без Њега могасмо учинити свако зло, али никакво добро”.

Индијска музика се развијала кроз следеће еволутивне периоде:

- Аријски перод: од ведских времена до десетог века
- Муслимански период: од једанаестог века до осамнаестог века
- Енглески период: од осамнаестог века до стицања независности
- Период независне Индије: после стицања независности до данас

Постоје два система индијске музике: северни систем или Хиндустани систем и јужни систем или Карнатаки систем. Северни или Хиндустани систем је преовлађујући.

У основи индијске класичне музике је - рага. Рага се може схватити као музичко дело које треба да "обоји ум", то јест да изазове одређена расположења.

Такође, постоји доста музичких инструмената који служе за извођење индијске класичне музике, а један од њих је саранги, који доста подсећа на наше гусле. Ево два снимка од којих се на првом види индијски музичар који свира саранги, а на другом је србски гуслар:



  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP