Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Гласови са запада: Полно неутрално друштво у Скандинавији

недеља, 31. август 2008.


Последњи број магазина "Шта је просветљење" (магазин за "еволуционаре") посвећен је прављењу новог човека. Између осталих текстова, ту је и текст Елизабет Деболд под насловом "What Ever Happened to the Vikings?", где се говори о експерименту полно неутралног друштва у Скандинавији. Ево неколико извода из текста:

- Феминистичка група са Универзитета у Стокхолму је 2000.-те године захтевала да сви писоари буду уклоњени зато што су дискриминаторни за жене.

- Током раног образовања деце у Скандинавији дечацима се дају лутке да се играју са њима, а девојчицама се дају трактори играчке.

- Данска се налази међу земљама у свету са највећим бројем развода. У осам од десет случајева, жене завршавају брак.

- Хенрик Јенсен, историчар културе са Роскилде универзитета каже да нема више мушкараца који би хтели да буду повезани са старим, патријархалним оцем, зато што имају страх да би могли да буду одбачени, чак елиминисани из породице, а што се и дешава јер има много развода.

Међутим, оваква социјална политика доводи до следећег:

"Према речима Никол Бруер, генералне директорке Комисије за једнакост и људска права, у Британији се не сматра да су очеви „нужни за одгајање деце“.

...

И мушкарци подлежу традиционално женској преокупираности властитим изгледом. Продаја козметичких средстава за мушкарце је у последњој деценији порасла за тридесет процената.

...

Иако жене и даље у просеку зарађују 12 процената мање од мушкараца и веома су мало заступљене на највишим положајима у фирмама, мушкарци са пуним радним временом у просеку раде 41,9 сати недељно, а жене 37,6. Како тврди амерички аутор Ворен Фарел, који се бави мушким правима, иако постоји „стаклени плафон“ за жене, постоји и оно што он назива „стакленим подрумом“ за мушкарце. „То значи да су мушкарци истовремено и на врху и на дну економске лествице. Од двадесет пет послова који се сматрају најлошијим (у САД), двадесет четири су послови на којима су мушкарци заступљени са 85-100 процената. У питању су послови као кровопокривач, заваривач, ђубретар, водоинсталатер, послови који доносе веома мало сигурности, мало новца и мало је оних који желе да их раде.“

...

Ни ова весела претпоставка да је мушкарац бескористан није ограничена на очинство. Према извештају Бироа за рекламне стандарде, број жалби да се мушкарци на телевизији представљају као „пајаци“ и „идиоти“ полако расте из године у годину. У једној реклами за кухиње приказано је како жена удара шамар супругу јер је оставио подигнуту даску на WC шољи. „Када мушкарац омаловажи жену, то прераста у судски спор“, каже Фарел. „Када жене омаловажавају мушкарце, то се појави на честиткама.“"

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP