Евроазијски светови: Језеро Исик-Куљ!

недеља, 22. август 2010.


Невероватан је свет Евроазије. За разлику од досадне Европе и њене тоталитарне, унификоване цивилизације, Евроазија блиста лучезарним сјајем. Каква пространства, какви народи, каква историја.

Ево, надовезујем се на претходни текст са овог интернет дневника у коме сам у једном изванредном руском документарном филму сазнао о језеру Исик-Куљ у Киргизији. Као што сам тамо написао, то језеро се помиње као место где је некада била прва престоница Аријеваца који су се после великих климатских промена, то јест захлађења, спустили из своје северне арктичке прадомовине на југ. Тај град или више градова су затим, такође, услед тектонских промена били потопљени.

Претражујући интернет у вези са језером Исик-Куљ, наишао сам на сјајан реферат једне руске студенткиње са Санкт-Петербуршког универзитета који говори о мистичним аспектима везаним за језеро. Ево неких делова реферата. Језеро Исик-Куљ се, као што сам већ написао, налази у Киргизији. То је слано језеро, које спада у једно од највећих језера на свету. Језеро је дугачко 178 километара, широко око 60 километара, а дубоко 668 метара.

Арехолози сматрају да се на дну језера налази најмање 10 градова, а такође и манастири и друге насеобине. Неки Киргизи сматрају да је и сам Џингис Кан сахрањен у граду Исик-Куљ који се налази на обали језера, а да се у самом језеру налази његово благо. Такође, постоји прича да је на обалама језера или у самом језеру белогардејски "црни барон" Унгерн фон Штернберг тамо сакрио своје благо. Даље, велики руски уметник Иља Глазунов је написао књигу "Распета Русија" у којој развија теорију да се на дну језера Исик-Куљ налази древни руски град Китеж и величанствена аријевска цивилизација. А из књиге Иље Глазунова сам сазнао да се руска река Волга некада звала - Ра! Невероватно! То "Ра" има индо-аријевско порекло. Такође, Глазунов пише да је тамо постојао и град Рај у коме је живео велики пророк Персије - Заратустра.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP