Победа социјализма!

недеља, 21. септембар 2008.

"Вашингтон – Америчка влада се спрема да уложи стотине милијарди долара за откуп вредносних папира везаних за лоше стамбене кредите да би спасла банке од ненаплативог хипотекарног дуга, као најновију у низу мера предузетих да се земља избави из финансијске кризе. Америчке власти су обећале да ће брзо усвојити владин план санације такозваних токсичних зајмова, а вредност плана се процењује на око 700 милијарди долара.

Овај потез је уследио после недеље која се сматра најтежом на финансијским тржиштима од велике депресије тридесетих година прошлог века, и која је претила опстанку националних привреда и светског банковног система.

Овог месеца америчка влада већ је морала да преузме хипотекарне компаније Фани Ме и Фреди Мак да би их спасла, као и да ускочи да помогне водећој осигуравајућој кући АИГ, док је четврта највећа банка у Америци Лиман брадерс банкротирала. Ово се десило само шест месеци пошто је влада интервенисала да спасе банку Бер Стернс.

...

„Слободно тржиште је мртво у Америци”, рекао је сенатор Џим Банинг из Кентакија, иначе члан Бушове Републиканске странке, и додао да ће се овим мерама „одузети слободно тржиште и увести социјализам у Америци”."

Међутим, то да је такозвано слободно тржиште мртво у Америци није се десило тек сада. То се одавно десило, а о томе је писао и чувени професор са МИТ-а Ноам Чомски. Молим вас, погледајте другу тему о томе на овом интернет дневнику:

http://svetlostvostoka.blogspot.com/2008/09/blog-post_6113.html

Дакле, као што сам већ доста пута до сада рекао, капитализам није никакав најприроднији економски систем или да до сада није нађен ниједан бољи. Капитализам је један од најгорих економских система у историји и то се и у случају последње велике финансијске кризе, пре свега у Америци, а и у целом свету, показало.

Ово "подруштвљавање" губитака великих америчких банака је, заправо, њихово спасавање од пропасти од стране државе, то јест друштва, јер се у спашавању тих великих америчких банака користи друштвени новац, то јест новац пореских обвезника. Зашто су те велике америчке банке требале да пропадну? Зато јер су лоше пословале. Према верској догми о такозваном слободном тржишту, онај ко у слободној конкуренцији на тржишту не послује добро, може да се деси да пропадне. Лепо. Ове велике америчке банке нису добро пословале на тржишту, али их сада америчка влада спашава да не пропадну? Што се саме не спашавају? Што америчка влада није спашавала од пропасти многа мала предузећа која су водили разни Џонови и Роберти, а која су пропала на тржишту због лошег пословања? Значи, као што је то лепо рекао професор Ноам Чомски, једна правила важе за једне, а друга за друге. Па, јел то поштено? Није. А јел то спровођење верске догме о такозваном слободном тржишту у пракси? Јесте. Значи, двоструки аршини. За једне, то јест за велике америчке банке, верска догма о такозваном слободном тржишу важи само дотле док добро послују, а када не послују добро, онда верска догма о слободном тржишту више не важи и онда се примењује механизам социјалистичке планске привреде о подруштвљавању губитака предузећа које треба да пропадне. Па зар није социјалистичка Југославија критикована од стране љубитеља западне религије (парламентарна демократија и капитализам) да је планска привреда неефикасна и да не може у својој ефикасности да се пореди са капиталистичком тржишном привредом? Ево необоривог доказа да то није тачно и то из срца најкапиталистичкије земље света САД. Ево нама и планске, то јест државно регулисане привреде и у САД. Ево нама такозване уравниловке, како су критичари југословенског социјализма, често оцењивали југословенску привреду. А као најјачи доказ о поразу верске догме о такозваном слободном тржишу је изјава из срца најкапиталистичкије земље на свету, из САД, од стране сенатора Џима Банинга из Кентакија: "Слободно тржиште је мртво у Америци". Па, шта би било да ове велике америчке банке нису спашене од стране америчке државе, то јест подруштвљавањем њихових губитака? Пропале би и финансијска тржиштва би се још више урушила. Онда би на ред, можда, дошле и последње велике америчке банке и онда се би се цео амерички финансијски систем срушио и са њим цела америчка привреда. И то најефикаснији економски систем у историји човечанства? Не. То је један од најнеефикаснијих и најгорих економских система у историји човечанства. Капитализам је заснован на трци за профитом на основу туђег рада, то јест на основу отетог вишка вредности који, својим радом, стварају радници у фабрикама и сељаци на њивама.

Толико о капитализму и такозваном слободном тржишту.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP