Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Ноам Чомски: Истина о "слободном" тржишту (I)

петак, 19. септембар 2008.

"Видови неолибералне доктрине


Овде долазимо до друге важне одлике модерне историје. Доктрина слободног тржишта се појављује у два вида. Први је онај званични који се намеће незаштићенима. Други је онај који бисмо могли назвати ”стварно постојећом доктрином слободног тржишта„ која гласи: тржишна дисциплина је здрава за тебе али није за мене, осим ако ће ми донети привремену предност.

...

Секретар ваздухопловства председника Трумана јасно је објаснио ствар: не треба да користимо реч ”субвенција„ рекао је он; реч коју треба користити је ”безбедност„. Он се постарао да војни буџет подмири захтеве ваздухопловне индустрије”, како он то каже.

...

Према томе, сасвим је исправно од Клинтона што је узео Боинг за „узор компанијама широм Америке”, док је са великом помпом проповедао своју „нову визију” будућности слободног тржишта на Азијско-пацифичком самиту 1993. Леп пример стварно постојећих тржишта, производња цивилне авијације је сада углавном у рукама Боинг-Мекдоналда и Ербаса а ови своје постојање и успех дугују широким друштвеним субвенцијама. Иста схема преовладава и у компјутерима, комуникацијама, у ствари у готово сваком динамичном сектору економије.

...

Да би илустровали „стварно постојећу теорију слободног тржишта” другачијим мерама, у опширној студији транснационалних корпорација (ТНЦ), Винфрид Раигрок и Роб ван Талдер су нашли да су „готово све велике светске фирме-језгра искусиле одлучујући утицај владине политике и/или баријера које је тржиште поставило на њихову стратегију и конкурентну позицију” и „најмање двадесет компанија са листе” Fortune 100 „не би преживеле да их нису спасиле њихове владе”, тако што су подруштвиле њихове губитке или их једноставно преузеле када су запале у неприлику.„

Ово је извод из књиге ”Профит изнад људи„ (”Profit over people„) од професора Ноама Чомског.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP