Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Izadji na crtu, reci ne zapadu: Oblik stvari koje dolaze

недеља, 1. октобар 2006.

Evo kako kapitalizam i Evropska Unija unistavaju privredu jedne zemlje, a time i narod. Pogledajmo primer Poljske.

"Sleska nije samo rudarstvo i visoke peci. Ona ima i industriju automobila - Fijat je prisutan vise od trideset godina, u fabrikama u Bielsko Biali i Tihiju, a tokom poslednjih nekoliko godina, Isuzu i Opel su svoje fabrike smestili u Glivici. Ali simbol trzisne promene koja je najociglednija, jesu supermarketi. "Koncentracija prodavnica u nasoj oblasti dogadjaj je u nacionalnim razmerama i izazvala je zatvaranje mnogobrojnih radnji", zali se gospodin Zbignjev Gracko, vlasnik male prodavnice iz Sleske Rude.

Opstinske vlasti su se poduhvatile prave licitacije - smanjujuci lokalne poreze - da bi privukli velike lance prodavnica, u nadi da ce tako dobiti nova radna mesta - i to u sektoru usluga, a ne u "prljavoj industriji". Iluzija. Svaki supermarket izazvao je stotine otpustanja u trgovini na malo, ovi lanci lako krse radno pravo i plate nisu vece od minimalca.

Ipak, veliki lanci prodavnica odigrali su znacajnu ulogu promenivsi tradicionalnu poboznost stanovnika Sleske. Ako je katolicanstvo poslednje utociste, prisustvovanje misi ima za konkurenciju kupovine. Suocavajuci se sa tim izazovom, Crkva je u "Silesia City Center" (240 prodavnica), koji je najveci trzni centar u tom delu Evrope, otvorila kapelu u kojoj se odrzava misa nedeljom. Pre i posle kupovine...".

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP