Руска мода и инспирација националним

недеља, 9. август 2009.

Једна од занимљивих страна нове Русије која се убрзано развија је и мода. Оно што је посебно важно је инспирација коју руски модни креатори налазе у руским националним мотивима. Скренуо бих пажњу на Вову Горшкова који каже да се неки људи стиде руског сеоског стила, али да он у њему налази инспирацију да изрази себе (трећи део). Ево можете погледати прилог из три дела о младим руским модним креаторима који су од скора почели да скрећу пажњу и светске јавности својом креативношћу и оригиналношћу:








Такође бих скренуо пажњу и на књигу "Руски стил" Евелине Хромченко. Евелина је главни уредник руског издања часописа "L’Officiel", а у књизи "Руски стил" је представила Русију на гламурозан начин фотографијама и кратким коментарима који се односе на неке од најпознатијих личности и ствари везаних за Русију. Књигу "Руски стил" сам јуче купио у једној књижари у Торонту. Ево како књига изгледа споља и неколико страница из ње:












Оно што бих истакао као веома важно у сфери руске моде је приступ политичког умиротворења, где се као инспирација користе како мотиви из старе царске Русије, тако и из доба совјетске Русије, јер је историја Русије једна са својим добрим и лошим странама у различитим периодима, као и историја било ког другог народа. Руководство Русије је схватило да осветољубивост и повремена иживљавања у тој осветољубивости према појединим историјским раздобљима не воде добру, то јест јединству народа. Наравно да су прављене грешке у појединим историјским периодима, као и код било ког другог народа, а ту не мислим само на историјски период совјетске Русије, али непрестано и неконтролисано посипање пепелом самога себе могу да доведу до тога да народ добије некакав комплекс ниже вредности или кривице за нешто што је неко други раније урадио и са чим народ данас нема никакве везе или да непријатељима Русије да материјал који би био искоришћен за нападе на Русију, као што се данас и дешава да запад пропагира тезу о деспотској природи руске државе како за време царске и совјетске Русија, тако и нове, постсовјетске Русије. Наравно, то све са тачке гледишта да се исправност историјског пута којим се креће запад не доводи у питање, што нема везе са истином.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP