Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Стаљинска Москва - град-сунце, град-врт

понедељак, 26. јул 2010.



Како пише Олга Андрејевна Зиновјева у својој књизи "Симболи стаљинске Москве", 1935.-те године установљен је генерални план развоја града, који је био невероватно амбициозан и који је имао за циљ да претвори Москву у сакралну престоницу прве совјетске империје, град-сунце, град-врт. Иако тај план није био реализован у потпуности, он је донео велике резултате - величанствени размах московских улица које су трансформисане у широке проспекте и кружне тргове, победу над природним токовима реке Москве и Јаузе чије су обале одете у гранит, фантастични метро који је саграђен као мрежа подземних двораца и галерија и који је служио и дан данас служи кретању маса под земљом, као и велелепне и мистичне "висотке". Овога пута ћу се мало више задржати на "висоткама". "Висотке" су заправо комунистички дворци. Само коришћење речи "дворац" је имало колосално политичко значење. Раније су дворци припадали царевима и њиховим слугама, а у доба комунизма они су требали бити места где је могао да живи и обичан народ, који, мада је живео скромно, могао је да се бави науком и да добија знање у њима, могао је у њима да прославља своје професионалне и политичке празнике, да добија медицинске услуге и друго. У Москви данас постоји 7 "висотки" и то су:

- Зграда "МГУ" (26 спратова, 180 метара)
- Зграда хотела "Украјина" (26 спратова, 170 метара)
- Зграда "МИД Русије" (20 спратова, 120 метара)
- Зграда хотела "Лењинградска" (17 спратова)
- Зграда за становање на Котељнићеској набережној (17 спратова, 157 метара)
- Зграда за становање на тргу Устанка (16 спратова, 120 метара)
- Зграда за становање и администрацију код Црвене капије (16 спратова, 110 метара)

Осма "висотка" која је требала да буде изграђена и која је требала да буде круна у том низу комунистичких небодера и центар такозване "Нове Москве" је био - Дворац совјета. Међутим, иако је на Дворцу совјета рађено 1930.-те и 1950.-те године, он никада није саграђен.

Иначе, за мене, "висотке" носе страховиту енергију копна и представљају његов симбол у архитектури са свим специфичностима везаним за бољшевички период руске историје.

Хотел "Украјина"

Хотел "Украјина"

Хотел "Украјина"

Хотел "Украјина"

Зграда на Кутузовском проспекту

Зграда близу станице метроа "Универзитет"

Зграда близу станице метроа "Универзитет"

Статуа код универзитета "Ломоносов"

Светиљка код универзитета "Ломоносов"

Универзитет "Ломоносов"

Универзитет "Ломоносов"

Зграда министарства спољних послова

Висотка на Котељнићеској набережној

Висотка на Котељнићеској набережној

Висотка на Котељнићеској набережној

Висотка на Котељнићеској набережној

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP