Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Како се Руси односе према совјетској прошлости

петак, 30. јул 2010.

Замолио бих за пажњу све оне којима је независна, слободна и у сопствену традицију утврђена Србија у срцу да обавезно погледају једну емисију из серије "Честный понедельник" која иде на руском "НТВ" каналу и чији је водитељ Сергеј Минајев. Повод за ову емисију је догађај који је везан за покушај да се назив једног ресторана у коме се продају такозвани "шашлыки" промени у "Антисовјетска". Московским ратним ветеранима се то није свидело и они су покренули акцију да се спречи давање таквог имена ресторану. У самој емисији је учествовало троје гостију. Један је био про-западни уредник једног часописа, други је био Олег Митвољ, префект Северног административног округа града Москве, а трећи Владимир Медински, депутат Државне Думе Русије, иначе члан Генералног савета партије "Једина Русија" и доктор политичких наука. Такође, Владимир Медински је веома познат по својој трилогији књига "Митови о Русији" у којој до танчина разбија црне митове о Русији које је генерисао Запад са циљем да оцрни Русију у пропагандном рату.

Емисија је важна по томе јер се водила дебата о односу према совјетској прошлости Русије. За мене је изузетно важан став Владимира Мединског, који је изнео кључне ставове да је историја Русије једна, било да се ради о белима, црвенима или било коме другом и да ту и такву историју Русије треба прихватити без подела, при томе је реално оценивши. Ставови Владимира Мединског су важни и зато, јер се ради о човеку који је у врху партије "Једина Русија" на чијем је челу Владимир Путин, што значи да су његови ставови у великој мери и ставови владајуће партије. Сличне ставове је заступао и Олег Митвољ. Овде су веома важни детаљи и зато позивам све да погледају целу емисију. У току емисије је ишло и гласање гледалаца за три одговора на питање "Како се односити према совјетској прошлости?" и резултати су били следећи: 1) Поносити се - 56%, 2) Стидети се - 16% и 3) Прихватити је каква она јесте - 28%. Ако неко не зна руски, онда би могао да замоли некога да му преводи.

Ја сам већ доста писао на овом свом интернет дневнику о уједињујућој концепцији на којој је заснована унутрашња политика руског руководства, а то је да нема више подела на црвене и беле и међусобног оптуживања, већ да је Русија једна и јединствена.

Ево снимка целе емисије:

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP