Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Руски студент данас

петак, 7. јануар 2011.

Христос се роди!

Ево још једног прилога који вам открива нову Русију.

Руско одељење америчког предузећа "Гугл" је направило пројекат "Руски студент данас". Пројекат се састојао у анкетирању студената 8 великих руских универзитета преко интернета и обради резултата анкете. На основу тих резултата формиран је портрет сваког уинверзитета. Питања која су постављана студентима тицала су се обичних ствари у њиховом животу као што су колико времена студент проводи учећи, колико времена проводи на интернету, да ли су задовољни својим образовањем, колико троше и колико зарађују, када планирају да заснују породицу, да ли планирају да напусте родни град, које су им омиљене књиге, филмови, историјске личности и друго.

Мени је у овом пројекту било интересантно неколико ствари. Пре свега, то је ведри дух руских студената. Затим је ту већинска орјентисаност на руску уметност и висок проценат руских историјских личности које студенти сматрају вредним помена, укључујући Петра Првог, Лењина и Стаљина. Велики број студената од данашњих политичара цени Владимира Путина и Дмитрија Медведева. Руски студенти у просеку планирају да заснују породицу око 25 година. Такође, мислим да је проценат студената који желе да остану да живе у Русији доста висок.

Било би добро да се овакав пројекат спроведе и у Србији и да се упореде резултати.

Погледајте и све видео записе са појединих универзитета, као и закључни видео запис.

















4 comments:

Миррослав Б Душанић је рекао...

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

VladimirV је рекао...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/motiv-za-studiranje-posao-u-inostranstvu-35568.php
Vise je onih studenata hoce da radi u inostranstvu nego u Srbiji, a u Srbiji hoce da rade za drzavu pre nego u privatnom sektoru, mnogi ne znaju sta su ECTS bodovi i vecina nije zadovoljna prakticnim zanjima koje su stekli tokom studiranja.

Горан Тешић је рекао...

Владимире,

Хвала на корисним адресама.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP