Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Шта Путин мисли о Стаљину

понедељак, 3. јануар 2011.



Владимир Путин одговара на питање да ли сматра Стаљина у целости добрим или лошим.

Он одбија да одговори у целости, то јест да уопшти историјску личност Стаљина. Путин оцењује Стаљина узимајући у обзир и његова позитивна и његова негативна дела, што је потпуно нормално. Путин каже да је у време када је Стаљин био на власти од 1924.-те до 1953.-ће године земља била измењена и да се претворила из аграрне у индустријску. Такође, каже да је за време Стаљина СССР победио нацистичку Немачку у Другом светском рату и да се није тако десило да би последице за земљу биле много горе. То је узео као позитивне стране Стаљинове владавине. Са друге стране, као негативне стране узима велике репресије које је Стаљин спроводио над сопственим народом и да то не треба заборавити. На крају, Путин каже да сваки историјски догађај треба анализирати у свој његовој целокупности. И то је све.

Значи, нема клизећег старта и неконтролисаног пљувања по сопственој историји, него човек лепо и разумно каже шта је било добро, а шта је било лоше. А замислите једну од последица да је Путин, на пример, оценио Стаљина као потпуно лошег у историји. То би онда значило и да је победа над нацистичком Немачком у Другом светском рату на чијем је челу он стајао, такође, лоше дело. Е, у том случају би простор за напад непријатеља Русије у будућим политичким борбама био много шири.

2 comments:

VladimirV је рекао...

Staljinisticka arhitektura je prelepa, veoma mi se svidja - recimo Moskovski metro i zgrade Sedam sestara meni stvarno prelepo izgeldaju. :)

Горан Тешић је рекао...

Слажем се. И мени се свиђа стаљинистичка архитектура. Она у себи носи страховиту енергију копна. Такође, стаљинистичка архитектура много више одговара духу комунитаризма, који је веома важан у евроазијској идеологији.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP