Калужски дневници (3)

субота, 10. новембар 2012.

Настављам причу о србској земљи Бојки у Закарпатју. Као што сам већ рекао ради се о временима када су Срби живели тамо под именом Бели Срби као пагани, то јест нису били крштени. Тај део Закарпатја се звао Бела Србија. Поред ње је била и Бела Хрватска где су живели Бели Хрвати који су, такође, били некрштени. Ево мапе Бојке у данашњој Украјини:


Као што видите земља Бојка се налази на тромеђи Љвовске, Ивано-Франкивске и Закарпатске области у западној Украјини. Највећа места у Бојки су Турка и Сколе. На украјинском језику земља Бојка се назива - Бојкившћина.

Успео сам да нађем интернет презентацију која се посвећена народу Бојке и која је веома богата информацијама. Има пуно текстова, видео записа, музике и друго. Презентација је на украјинском језику и за оне који знају руски текстови се углавном могу разумети, а за оне који не знају руски препоручујем да погледају видео записе и послушају музику.

Дакле, ексклузивно о народу Бојке и земљи Бојкившћини: Све о Бојкама

Ево и два филма о Бојкама:




Ево о Белим Србима на "Википедији": О Белим Србима

Дијалекат на коме говоре Бојке се мало разликује од стандардног украјинског језика. Тако на пример док се на руском ватра каже "огонь", а на украјинском "вогонь", на дијалекту Бојки каже се као и на србском језику - ватра. Бојки кажу - "запалення ватри", што је на србском - паљење ватре, док се на руском каже "зажигать огонь".

Ево једног видео записа старе украјинске групе "Ватра":


А ево и како данас изгледа Бојкившћина:

Бојкившћина: Розлуч

Бојкившћина: Турка

Бојкившћина је данас политички на страни украјинских националиста и тамо има много грко-католика, то јест унијата.

1 comments:

Миррослав Б Душанић је рекао...

Са Калужским дневницима си стварно обогатио свој блог!

Интересантно је да је Аустро-Угарска по анексији и окупацији Босне и Херцеговине, Босну насељавала са Украјинцима (Русинима)унијатима управо из тог подручја (Бојка и околина)... знам то јер обрађујем покушаје унијаћења Срба мога подручја, гдје су они углавном и насељавани...

Поздрав!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP