Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Калужски дневници (6)

понедељак, 19. новембар 2012.

Ево две занимљиве ствари које сам открио у последње време:

1) Ко је био Енди Ворхол? Американац? Не. Био је Русин унијат. Право име му је Андреј Вархола. Био је четврто дете из породице емиграната који су се из Закарпатја преселили у Америку. Мајка му је била из села Микова поред града Стропкова у источној Словачкој у долини реке Ондаве, а отац из села Медеилаборци где данас постоји музеј Енди Ворхола.

Извори:

Енди Ворхол
Текст о Ендију Ворхолу

 2) Први електронски синтисајзер звука нису направили ни Роберт Муг ни "Касио" већ руски инжењер Јевгениј Мурзин 1958-ме године иако је идеја настала још 1938-ме. Тај први синтисајзер звука се звао АНС у част великог руског композитора Александра Николајевича Скрајбина (прва слова његовог пуног имена).

Ево га Мурзинов АНС:



Ево о томе и на енглеском језику:



Одмах по конструисању првог електронског синтисајзера на њему су почели да изводе експерименталну музику млади руски композитори иноватори као што су били Алфред Шнитке, Едисон Денисов, Софија Губајдулина, Андреј Волконскиј, Станислав Крејчи, Пјотр Мешћанинов и други. Касније је АНС коришћен и за прављење филмске музике. Тако на пример велики руски композитор електронске музике Едуард Артјомов је помоћу АНС-а направио музику за филм "Соларис" Андреја Тарковског.

А као наставак ове приче о првом електронском синтисајзеру ево и препоруке за слушање руске електронске музике.

Едуард Артјомов

Топло препоручујем свима да скину све од великог руског композитора филмске и електронске музике Едуарда Артјомова са следеће адресе:

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3193067

Да бисте скинули музику потребно је:

1) Да се региструјете на руском Торенту:

http://rutracker.org/

2) Да скинете Торент Даунлоудер са следеће адресе:

http://www.utorrent.com/downloads/complete/os/win

Чека вас невероватно путовање кроз музичке светове Едуарда Артјомова!







Станислав Крејчи



  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP