Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Једна чињеница о капитализму и једна чињеница о демократији

петак, 25. децембар 2009.

Једна чињеница о капитализму - Капиталиста увек инвестира у себе, никада у другога.
Једна чињеница о демократији - Неки демократију дефинишу као систем у коме постоји слобода избора. Ја тврдим да то није тачно.



Једна чињеница о капитализму - Капиталиста увек инвестира у себе, никада у другога. Чак и када наизглед инвестира у другога, он опет инвестира у себе. На пример, ако неко ради у неком капиталистичком предузећу и ако му то предузеће плати неки стручни курс, то није зато што власник или власници тог предузећа хоће да тај коме плаћају тај стручни курс напредује због њега самог, већ они хоће да он напредују са циљем да искористе знање које је њихов радник стекао, а које су они платили. Значи, ту нема никаквог човекољубља, већ се ради о чистој користи за капиталисте. Радник је само средство које се користи да се стекне лична корист. Иако раднику одговара да му буде плаћен стручни курс, то уопште не мења чињеницу да капиталиста ивестира у себе, а да је радник само потрошно средство које касније може да буде одбачено или замењено другим радником, то јест другим средством за стицање личне користи. Дакле, све те приче о томе како ће неко капиталистичко предузеће да инвестира у Србију су само пароле. Нема никаквих инвестиција у Србију. Капиталисти инвестирају само у себе.

Једна чињеница о демократији - Неки демократију дефинишу као систем у коме постоји слобода избора. Ја тврдим да то није тачно. Демократија је у чврстој спрези са капитализмом. Демократија и капитализам представљају један блок. У демократским, капиталистичким друштвима слобода се купује новцем. Могућност да се гласа за ову или ону политичку партију је небитна. Слобода кретања је ограничена количином новца који неко поседује. Ако неко нема довољно новца, онда он не може да оде ни до суседног града, јер не може да плати аутобуску карту. Како ће неко да путује, на пример, ван земље ако нема довољно новца? Не може. Значи, сама могућност да се путује не значи ништа ако се нема довољно новца. У томе и јесте превара демократије, а очигледно је да је та превара у њеној спрези са капитализмом. Гласање је џабе и ма ко да победи на изборима у данашњим демократским, капиталистичким друштвима, он не може да се креће слободно ако нема довољно новца да плати превоз.

3 comments:

Анониман је рекао...

Kvalitet zivota i izbor (u svakom pogledu) se drasticno popravio od 16-og veka. Onaj plakat je bezveze.

Iako u kapitalizmu svako gleda svoj interes, krajnji rezultat je sveukupni progres.

Горан Тешић је рекао...

Хвала на коментару.

Шта је то прогрес?

Анониман је рекао...

Демократија - то је обична реч која се јако злоупотребљава. Свако себи приписује 'демократију' па смо тако имали Демократску Републику Немачку, Демократску Народну Републику Кореју, Демократску Републику Конго,... Данашње западне капиталистичке земље су таман толико 'демократске' колико и поменута Кореја. С'тим што је и даље отворено питање - чији медији (произвођачи сагласности) више подсећају на Орвела?!

У старој Грчкој, демократија је био систем у коме сваки слободни грађанин говори и гласа у скупштини тј. директно учествује у политици државе. Систем у коме владају одабрани (тј. изабрани) се звао другачије - олигократија!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP