Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Ернст Јингер о руским женама

недеља, 20. децембар 2009.



Ово је одломак из дневника Ернста Јингера који је писао док је као немачки официр за време Другог светског рата боравио на источном фронту:

"Гласови жена, а нарочито девојака, нису много мелодични, али су пријатни. У њима се крију снага и ведрина; човек верује да чује дубоко треперење живота. Чини се да преко таквих природа конструктивне и схематске промене склизну а да их не огребу. Нешто слично приметио сам код јужноамеричких црнаца: њихову дубоку и нетакнуту веселост после генерација ропства. Уосталом, штапски генерал Гревениц причао ми је да је преглед показао да је велика већина тих девојака невина. То се види и у физиономији, и тешко је рећи да ли се то може прочитати на челу или у очима - то је сребрн сјај чистоте у коме се купа њихово лице. Та светлост нема снагу; она је одблесак као месечина. Управо зато наслућује се сунце које ствара такву ведрину."

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP