Анти-Европа: Шта је радио Наполеон у Москви

недеља, 30. мај 2010.


Ево мало детаља из историје Европе ка којој власт, део опозиције и део народа у Србији безалтернативно теже, приморавајући политичком силом и оне који не желе да иду у Европу, а то је скоро половина народа, да то чине. Заправо овде ће бити речи о томе како су се Европљани понашали у Русији када су дошли у њу као освајачи као што је то било у случају Француза и Европљанина Наполеона који је у једном тренутку био освојио чак и Москву. Детаљи који следе су из знамените трилогије "Митови о Русији" (из друге књиге) коју је написао Рус Владимир Мединскиј, који је, иначе, доктор политичких наука, професор на Универзитету "Московског државног института међународних односа МИД Русије" и депутат Државне Думе Русије као члан партије "Једина Русија".

Дакле, када су Французи-Европљани под вођством Наполеона освојили Москву (зашто су то радили??? Русија није била француска-европска територија!!!), почели су да користе православне манастире и цркве у њима као места за смештање своје војске. При томе су често користили престоле и жртвенике уместо столова, а у олтарима су стајали кревети. Цркве у Заиконоспаском, Покровском, Новоспаском, Симоновом, Крстовоздвиженском, Донском, Рождественском и другим манастирима су биле претворене у коњушнице. У Високопетровском манастиру француски-европски окупатори су направили кланицу, а саборну цркву су претворили у продавницу меса. Цело манастирско двориште је било прекривено спеченом крвљу, а у саборном храму на иконостасту су висили комади меса и животињске изнутрице. Такође, било је доста отимачине по манастирима где су се посебно крале драгоцености у облику свештених предмета. У Наполеоновој многонационалној војсци, у тој пљачки московских манастира једино нису учествовали Грци зато што су били православни и понекад часни католици, Французи и Пољаци. Европски-француски окупатори често нису само крали, већ су и оскрнављивали светиње. У Андрониевском, Покровском и Знаменском манастиру француски војници су оштећивали дрвене иконе, а ликове светих су користили као мете за гађање. У Чудовом манастиру Французи су обукли на себе и своје коње митре и другу свешетену одећу и тако јахали и смејали се. У Можајско Лужецком манастиру и до данас је сачувана икона Светог Јована Претече која има трагове од ножа, јер су је Европљани-Французи користили као даску за сечење меса. Такође, када би Руси покушавали да спасу црквене ствари, Французи су их понекад убијали, као што се десило у случају јеромонаха Знаменског манастира Павла и свештеника Георгијевског манастира Јована Алексејева. У Русији је у то време било и људи који су волели Француску и Французе пре рата и напада на Русију. Један од њих је био и песник Константин Батјушков, иначе један од прототипова за лик Пушкиновог Јевгенија Оњегина. Он је учествовао у рату 1812.-те године у руској армији и као поклоник свега франко-италијанског вратио се са дубоком душевном кризом. Он у једном писму пише да је ужаснут поступцима тих вандала или Француза у Москви и околини и да су ти поступци беспримерни у историји и да су они потпуно растројили његову малу философију о љубави према Французима. На крају писма Константин Батјушков каже да су им Французи све добро наплатили.

Овде вреди напоменути да је у то време, почетком 19.-ог века, Русија чак била у савезу са две европске државе, Аустријом и Португалијом, против Француске, то јест Наполеона и његових савезника. Али, сетимо се, такође, са ким је Русија опет ратовала само један век касније за време Првог светског рата - са Аустро-Угарском.

Све ове ствари је важно разоткрити и предочити их оним Србима у Србији и србским земљама који још увек нису начисто с тим да ли Србија треба да иде ка Европској Унији или не са циљем да се покуша да се тим људима покаже шта је Европа и шта су европске вредности и да се ти људи одврате од европског пута који је тамна странпутица. Ево их европске вредности и начин како их Европљани уваљују другима - Наполеон и његов рат против Русије. А како је Наполеон ширио европске вредности у окупираној Русији видимо на примерима које сам управо навео. Европљани су јако често себи давали за право да могу да посматрају остали свет кроз своју евроцентричну призму и да могу другима да намећу своје такозване вредности. У веома великом броју случајева наметања тих такозваних европских вредности и поредака била су праћена ратовима, потоцима крви, ропством и пљачком народа које су Европљани поробили. Доста више са европским насиљем и лажима!

И још једном да поменем сјајну трилогију (три књиге) "Митови о Русији" Владимира Мединског у коме он научним методом, а то значи систематским коришћењем историјских чињеница, разбија црне митове о Русији које је Запад фабриковао са циљем да је означи као "лошег момка" у светској историји. Ја сам купио све три књиге и полако ћу овде да објављујем најзанимљивије делове.

Заиста је дошло време за контра-удар и за рушење црних митова не само о Русији и Русима, већ и о другим народима који нису по вољи Западу, као и време за рушење светлих митова о Западу.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP