Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Радови Валентине Максимове или пут у зачарану Русију

понедељак, 31. мај 2010.

Шетамо јуче Светлана и ја около Црвеног трга. Диван сунчан дан у Москви. Много људи на улицама. Московија се купа у светлости и радости. И тако ми шетамо... И таман када смо се спремали да се вратимо кући метроом, одлучимо да погледамо шта има на једној поприлично великој пијаци где се на штандовима продавала разна роба из туристичке понуде Москве и Русије. Идемо тако и загледамо где шта има и већ при самом крају угледасмо чудо - штанд са невероватним радовима Валентине Максимове. И уметница је била тамо и упознали смо се са њом. А ко је Валентина Максимова? Валентина Максимова је руска уметница, чланица Савеза уметника Русије која живи у древном руском граду Угличу у Јарославској области који се налази северно од Москве на обалама реке Волге. Ево Валентине Максимове (кликом на слику добијате увећану верзију):


Дивни радови засновани на техници текстилног колажа. Ми тако нешто у животу не видесмо. А онда међу радовима Валентине Максимове угледах птицу Сирин. Птица Сирин је позната из словенске митологије. Она се спушта из словенског раја Ирија на земљу и зачарава људе песмом. Када се говори о птици Сирин, онда се заједно са њом помињу и друге две птице Алконост и Гамајун. И купих птицу Сирин.



А ево и још неких радова Валентине Максимове:
































1 comments:

Виолета је рекао...

Слике су предивне.
Одушевљена сам и избором мотива и техником.
Мој дубоки наклон уметници!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP