Izadji na crtu, reci ne zapadu: Srbija gubi nezavisnost ulaskom u Evropsku Uniju

четвртак, 28. септембар 2006.

"Nadređenost prava EZ-a

Pravna pravila EZ-a u pravnom sustavu svake države članice imaju višu pravnu snagu od pravnih pravila internog podrijetla. Načelo nadređenosti prava EZ-a nad internim pravom, Europski je sud prvi put utvrdio u predmetu Costa v. ENEL 6/64. Posljedica primjene načela nije automatsko nevaženje neusklađenih pravila internog prava, već obveza institucija država članica, prvenstveno sudova i upravnih tijela, da u konkretnom slučaju u kojem postoji konflikt norme EZ i interne norme ne primijene internu, već europsku normu (predmet Simmenthal 106/77; predmet Constanzo 103/88. Takva obveza postoji i u odnosu na interne norme koje potječu od nacionalnog parlamenta, što je u mnogim državama članicama EZ-a dovelo do poremećaja u uobičajenom shvaćanju trodiobe vlasti i povećalo ovlasti sudova u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast."

2 comments:

Aекс Топор је рекао...

Нельзя Сербии в ЕС. Так она погубит свою культурную исключительность, доставшуюся ей от Византии.Но времена нынче очень сложные, и трудно решать как поступать правильно.
Храни нас Господь!

Анониман је рекао...

Ne samo sto bi izgubili nezavisnost nego bi Zapad na taj nacin privukao ogroman broj mladih ljudi da odu da rade tamo. Za Srbiju bi ti bilo smrtna presuda. Poljsku je, na primer, od uclanjena u EU napistilo oko milion mladih poljaka. Rade Djordjevic

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP