Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Otkrivanje istoka: Amurdarija

четвртак, 21. септембар 2006.

Ovoga puta u seriji tema kojima otkrivamo istok, suprotstavljam velike azijske reke Amurdariju, Sirdariju, Tigar, Eufrat, Ob, Jenisej, Lenu i druge zapadnim rekama Rajni, Roni, Temzi, Tibru i drugima.

Pricamo o Amurdariji, reci koja protice kroz Afganistan.

"Na severu ima sve vise Uzbeka i Turkmena. Njihove kuce su i ovde od blata, ali ima i poneko kube, pa me odnekud podsecaju na naselja u dolini svete reke Jordan. U ovim trosnim udzericama jedva da se lakse i udobnije zivi nego u crnim nomadskim satorima od kamilje ili kozije dlake.

I sve tako, i dalje tako, i sve nalik - do Amurdarije.

Ima nekih reci koje su mi ostale duboko u secanju, a koje nisam ni tri puta u zivotu izgovorio. Jedna od tih neobicnih reci je i - Amurdarija. Predjoh hiljade i hiljade kilometara da se podsetim na jednu takvu rec i da svojim ocima vidim reku iz gimnazije.

U predelu sumornom i mrtvom, punom zutog peska, lezi jedna ustajala voda uramljena glibom. U toj reci se odavna vise nista ne ogleda - ni nebo, ni ptica, ni covek. Stolecima su preko ove vode prolazili ratovi, pustosenja, pokolji i plivali lesevi. Mozda na Zemlji ima mesta gde se jos vise ljudske krvi prolilo, ali ne verujem da ima bednije pozornice na kojoj se sve to odigralo. Pored Medejaca, Skita, Epitalita i Huna ovde je krvarilo bar dva puta toliko plemena i naroda koji poput Medejaca, Skita i Huna vise i ne postoje.

+ + +

Ovde kao da nema ni boje, ni dna, ni obala. Amurdarija kao da postoji samo za povest da opominje na Aleksandre, Dzingise, Timure, Envere i hiljade malih ukoljica i krvopilaca cija imena jedva da iko i pamti. Ucinilo mi se da ova voda postoji samo za zemljopis, i da se ne bi menjali nastavni programi, skolski udzbenici i geografske karte.

Na ruskoj obali stoji avetinjski usamljena zgrada poslednje zeleznicke stanice. Daleko iza nje kao da se naziru oronule kupole Buhare i Samarkanda."

Slobodni Srbi, zapamtite reku AMURDARIJU!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP