Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Visoka Srbija: Skolstvo u Srbiji je bolje nego na zapadu

четвртак, 21. септембар 2006.


Na SerbianCafe-u, neki roditelji, ostrasceni ljubitelji zapada, su tvrdili da je skolstvo u Srbiji losije nego na zapadu.

Ja tvrdim suprotno - skolstvo u Srbiji je bolje nego na zapadu.

Evo dokaza.

Skolstvo u Srbiji daje mnogo vise znanja deci, nego skolstvo na zapadu. Skolstvo u Srbiji je koncipirano tako da izvlaci najbolje iz dece i prilagodjeno je naprednijoj deci, dok je skolstvo na zapadu prilagodjeno prosecnoj deci. Napredna deca na zapadu nemaju mnogo sansi da napreduju. U Srbiji, i pored toga, sto napredna deca normalno napreduju u okviru regularnog programa, imaju mogucnost za jos veci napredak.

Tako na primer, deca u osnovnoj skoli "Svetozar Markovic" u Kragujevcu, od treceg do osmog razreda, imaju mogucnost da idu na dopunske casove matematike na Prirodno-Matematicki fakultet u Kragujevcu. Dopunska nastava se izvodi jednom nedeljno, subotom, u prostorijama fakulteta, gde se rade tezi zadaci.

Takodje, profesori iz kragujevacke muzicke skole, koja je, inace, jedna od najboljih u Evropi, pred kraj prvog i drugog razreda osnovne skole dolaze da provere talente dece i da predloze najtalentovanijima da otpocnu muzicko skolovanje.

U kragujevackoj "Gimnaziji" postoji specijalno odeljenje za matematiku, gde idu najbolji. Dokaz: http://www.gimnazija1.kg.edu.yu/SM/specijalizovano%20odeljenje.htm

Molim roditelje da obrate paznju na srbski skolski sistem i njegove prednosti u odnosu na zapadne obrazovne sisteme.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP