Светоназор, скитанија (обнавља се)

До сада сам живео 10 година на  западу (Канада) и 14 година у Русији. Покушавам да преведем свој дух у просторе уранополитизма (грађанство Н...

Price iz Kanade: Groblje u Miltonu

среда, 20. септембар 2006.

Milton je malo mesto na zapadu od Toronta. Tamo se, u senci kanadskih suma, nalazi srpski manastir cija je crkva posvecena Svetom Preobrazenju. Lep kraj. U manastirskom dvoristu se nalazi i srpsko groblje. Bio je to jedan od onih suncanih dana kada leto odlazi i jesen dolazi. Koracamo polako prema nadgrobnim spomenicima. Sunce još uvek greje, ali ne kao sto je grejalo tog leta. Ni tog leta sunce na Velikim Jezerima nije grejalo, kao sto greje svih ostalih leta u Srbiji među sljivama i pod bombama. Sada smo među humkama. Crne se i bele nadgrobne ploce. Tu leze Srbi, sinji kukavci koji su dosli da ostave svoje kosti u indijanskoj zemlji. Na nadgrobnim plocama prezimena napisana latinicom (ne sva). Na mnogim plocama prezimena se zavrsavaju sa „CH”. Petrovich, Djordjevich, Jovanovich, Ristich... Svedocansto o porazu. Ima li kanadskih grobalja u Srbiji. Nema. Šta će srpska groblja u Kanadi?

1 comments:

Анониман је рекао...

Na mene je to nase groblje u Miltonu ostavilo isti utisak tuge, beznadja i poraza. Verujem da se ogroman broj tih jadnih ljudi gorko pred smrt kajao sto je napustion svoju zemlju, narocito ako nisu morali. Za sta su radili i mucili se, da bi im se potomci pretopili u potrosackoj masini zvanoj Zapad a da ne znaju ni ko su, ni odakle su ni ko su im preci bili.

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP